Thursday, June 25, 2009

Guess what? pulut kuning..

2 cawan beras pulut (dikosek & ditoskan)
air yang mencukupi untuk meliputi pulut
1 sudu serbuk kunyit (dicampurkan)
2 ulas bawang putih

Cara:
Masukkan bawang putih ke dalam air kunyit & rendamkan beras pulut ke dalamnya selama sekurang-kurangnya 3 jam. Toskan beras itu & buangkan bawang putih itu. Satukan garam & santan dalam sebuah periuk besar. Kacaukan hingga mendidih & masukkan beras pulut & daun pandan. Teruskan mendidih selama 1 minit, Kemudian kecilkan api.Masak dengan bertutup hingga pulutnya masak & kering. Buangkan daun pandan. Isikan pulut itu ke dalam pinggan & hidangkan panas-panas dengan rendang atau singgang ayam



http://tempevstapaiubi.blogspot.com/2008/05/resepi-pulut-kuning.html

Resepi - Pulut Kuning


Bahan-bahan:

560 gram beras pulut

Sekeping asam gelugur

2 camca teh

serbuk kunyit

Air secukupnya

2 helai daun pandan (disimpulkan)

250 ml santan pekat (dari sebiji kelapa)

1 1/2 camca teh garam


Cara-cara:

1. Cuci pulut kemudian rendam 4 jam atau semalaman di dalam air dengan asam gelugur dan serbuk kunyit.

2. Ketepikan asam, kukus pulut dengan daun pandan kira-kira 30 minit atau hingga tiga suku masak.

3. Angkat pulut, letak di dalam mangkuk besar.

4. Gaul santan dan garam, kacau bersama pulut tadi.

5. Kukus semula selama 15 minit atau hingga masak.
¼ sudu garam
1 ¾ cawan santan
2 helai daun pandan

No comments:

Post a Comment